Duurzaam ondernemen met zonnepanelen

08 Jul 2024

Investeren in zonnepanelen kan een waardevolle toevoeging zijn aan uw bedrijf: het is niet alleen duurzaam, maar kan op lange termijn ook een aantrekkelijk rendement opleveren. Overweeg de fiscale voordelen, besparingen op energiekosten en de meerwaarde voor uw bedrijfspand. Hier zijn enkele tips als u overweegt te investeren in zonnepanelen voor uw bedrijf:

Is uw bedrijfsdak geschikt voor zonnepanelen

De geschiktheid van uw dak voor zonnepanelen hangt af van het materiaal. Op riet, aluminium, zink, leisteen of groene dakbedekking kunnen panelen vaak niet geplaatst  worden. De ligging en vorm van het dak zijn ook cruciale factoren. Vergeet niet:

  • Controleer of u een omgevingsvergunning nodig hebt.
  • Kies voor een gecertificeerde leverancier die gespecialiseerd is in PV-installaties.
  • Eis een oplevering volgens NEN-standaarden.

Indien u geen eigen bedrijfspand bezit, kunt u overwegen deel te nemen aan een collectief zonnepanelenproject of als particulier te investeren. Er is onderscheid tussen geïntegreerde en niet-geïntegreerde zonnepanelen, waarbij de eerste ook als dakbedekking functioneert en minder belastingvoordeel biedt.

Het behalen van optimaal rendement

Het aantal zonnepanelen dat nodig is voor optimaal rendement hangt af van uw eigen energieverbruik. Overinvestering kan de terugverdientijd verlengen. Gemiddeld levert investeren in zonnepanelen een rendement van ongeveer 6% op, wat aanzienlijk hoger is dan de rente op een spaarrekening. De terugverdientijd ligt meestal tussen de 7 en 8,5 jaar. De ligging van de panelen speelt een cruciale rol in het rendement, met percentages variërend van 3,7% tot 6% afhankelijk van de oriëntatie.

Financiering van zonnepanelen

Met een financieringsbegroting kunt u uw groeiplannen en kapitaalbehoefte in kaart brengen. U kunt kiezen om zelf te investeren of extern kapitaal aan te trekken. Het is raadzaam uw financieringsopties grondig te onderzoeken.

Breng mogelijke aftrekposten in kaart

Onderzoek uw fiscale mogelijkheden en subsidies grondig. Sunergetic helpt u daar graag bij. De overheid biedt ondersteuning met:

Energie-investeringsaftrek (EIA):
Deze regeling biedt een gemiddeld voordeel van 11% en is gericht op investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie.

Kleinschaligheidsaftrek:
Hiermee kunt u investeringen in bedrijfsmiddelen tot maximaal bijna 4 ton aftrekken.

Stimulering duurzame energieproductie en Klimaattransitie (SDE++):
Specifiek geschikt voor grootverbruikers van elektriciteit.

Deze stappen helpen u bij het maken van een geïnformeerde beslissing over de investering in zonnepanelen, wat bijdraagt aan zowel uw bedrijfsgroei als duurzaamheidsdoelen.